Blog

Allergia mentes alvás

2021.03.29 08:23

Mit tehetünk ha már aludni sem tudunk az allergiától?

  Egy 2020-as vizsgálat szerint, Magyarország lakosságának körülbelül 20%-át érinti a pollen- vagy/és poratka allergia. Valószínűleg szinte mindenkinek van egy családtagja, barátja, kollégája aki évről-évre szenved az allergiás időszakban. A pollenallergiás szezon általában a kora tavaszi hónapokban veszi kezdetét és akár a téli hideg hónapokig is eltarthat. A poratka allergia azonban egész évben fennáll, megkeserítve az egyén mindennapjait. A tünetek igen sokfélék lehetnek: tüsszögés, köhögés, orrdugulás, szem- és bőrviszketés...stb, akár enyhe, akár erősebb mértékben.  A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt allergia asztmához is vezethet, ezért javasolt a tünetek észlelésekor elsődlegesen allergológushoz fordulni aki ellát megfelelő tanácsokkal. Fogunk kapni különféle tablettákat, szemcseppeket, orrspray-t amik hasznosak, a különféle gyógyszerek tüneteinket fogják csillapítani.

  Miután javul közérzetünk,  érdemes átnéznünk a közvetlen környezetünkben hálószobánkban milyen anyagok vesznek körül, mikben tudnak a pollenek, poratkák megtelepedni. Ezeket az allergiagócokat mindenképp érdemes kiiktatni, hogy minél kisebb mértékben irritálódjunk legalább saját otthonunkban. Állandó, jó közérzetünk érdekében célszerű kialakítani egy allergia mentes hálószobai környezetet, hogy a megfelelő pihenésünk biztosítva legyen. A nyugodt, pihentető alvással energikus napjainkat biztosíthatjuk. 

   Ha a hálószobánkban sok a textília, pl.:  padlószőnyeg vagy sűrű szálas szőnyegek, ágytakarók, falvédők, ha még a becsben tartott, régi tollpárnákat, tollpaplanokat használjuk, ezek a tárgyaink sajnos kiváló életteret nyújtanak a poratkáknak a pollenek is könnyen megtapadnak a szálak között. Így mikor álomra hajtjuk fejünket, az ágyban forgolódunk, körülvesznek, beborítanak minket az irritáló, allergizáló részecskék amiket be is lélegzünk. Néhány óra alatt megtelítődik orrunk, irritálódik nyálkahártyánk és elkezdődik az éjszakai megpróbáltatás, szenvedés, tüsszögés, orrdugulás... . Ezután a nappalaink kimerülten, alváshiánnyal kűzdve fognak telni, ez káros egészségünkre, rontja munkavégzésünket, negatívan hat társas kapcsolatainkra. Ezt nem szabad hagynunk, hisz életünk minden területére káros hatással lesz! 

A szakemberek azt javasolják, az allergiás ember hálószobájában ne legyenek régi, sűrű, ritkán mosott szőnyegek, ágytakarók egyéb textilek. Gyakrabban portalanítsunk és cseréljük  ágyneműhuzatunkat, lepedőnket. Ez általában bevett gyakorlat a háztartásokban de az allergiás embernek sajnos nem elég feltétlen. A poratka a nem mosható vagy ritkán tisztíttatott régi párnák, paplanok töltete között vígan él és szaporodik, a microszkópikus pollenek is megtapadnak a szálak, tollpelyhek között.  Ezeket az allergiagócokat kell kiiktatni lehetőség szerint.Az allergiamentes, nyugodt, pihentető alváshoz a régi  paplanokat, párnákat érdemes lecserélni antiallergén természetes töltettel, vagy modern technológiával készülő, mesterséges microszál töltetes társaikra.

  Az ú.n. antiallergén microszál üreges ú.n. pes szál. Ezeket a paplanokat, párnákat nagy gondossággal tervezték meg, hogy ugyanolyan kellemes, pihentető közérzetet biztosítsanak a használójának, mint klasszikus elődei de, könnyen, gyakran, 60-95 fokon moshatók, 100%-ban pollen- és atkamentesíthetők, egészséges, higiénikus környezetet teremtve. Széles modellválasztékban, többféle melegségi variációban, téli-, átmeneti-, és könnyű nyári paplanok is megtalálhatók webáruházunkban, tekintse meg kínálatunkat:

https://orsimatracstudio.hu/spl/159154/Funkcionalis-szal-toltetu?infinite_page=3

https://orsimatracstudio.hu/spl/689186/Funkcionalis-szaltoltetu?infinite_page=2

A nyugodt, irritáció mentes alvás érdekében érdemes matracunkra a lepedő alatt matracvédőt is használni, melyet szintén gyakran, akár néhány naponta könnyen kimoshatunk 60-95 fokban, fertőtleníthetünk, akár sterilizálhatunk is. Mivel sok matracnak nem levehető a huzata, vagy ha levehető és mosható, akkor sem tesszük ezt meg minden héten, nem is ajánlott a tisztítható matrachuzatok mosása hetente. Ezért nagyon praktikus a matracvédő használata. Ilyen a Billerbeck MEDICLEAN matracvédője is mely 95 fokon mosható, ferőtleníthető. Allergiásoknak kifejezetten ajánlott használatuk.

https://orsimatracstudio.hu/spl/901359/Matracvedok

Gyakran elhangzik üzletünkben a kérdés ezekkel a termékekkel kapcsolatban: .." Akkor ez MŰANYAG? Olyan, mint régen? MŰANYAGOT nem szeretnék"... Jogos a kérdése a Vásárlónak, mégis mitől más, mint régen, ha ez is "műanyag"? Természetesen a Vásárló nem feltétlenül textilipari mérnök, hogy ismerje a részletes különbséget a "műanyag" és mesterséges modern száltechnológia között.

Mi erre mindig azt válaszoljuk: "A microszál valóban mesterséges előállítású szál de modern, 21. századi követelményeknek megfelelő száltechnológiával gyártott üreges szál, mely könnyű, légáteresztő, a mosás során maximálisan átjárja a víz. Szintetikus mosószerrel gyakran, akár naponta, hetente is kimoshatók. A gyakori mosással teljesen eltávolíthatjuk az irritációt okozó polleneket és poratkákat azonban a termék nem veszít kényelmi értékéből.  A poratka allergia esetében fontos, hogy ágyneműink legalább 60 fokon moshatók legyenek, mert a poratka 60 fok feletti mosási hőmérsékleten pusztul el.

Az idei évben 100. éves fennállását ünneplő német Billerbeck alváskultúrával foglalkozó cégnek, melynek termékei megtalálhatók webáruházunkban vannak olyan speciálisan készített paplanjai, párnái, matracvédői melyek akár 95 fokban is főzhetők , fertőtleníthetők, fehéríthetők, tehát sterilizálhatók. Ezek biztonságos használata során csökkenthető a pollen- és poratka okozta allergiás reakciók. 

Ezeket a termékeket akár egészségügyi intézmények is használhatják. Akár naponta is kimoshatók, fertőtleníthetők. Otthon nagy biztonsággal használható, csökkenthető a bakteriális felülfertőződés kockázata pl.: műtéti lábadozáskor, transzplantáció esetén az otthoni steril, csíramentes környezetet tudjuk velük biztosítani.

https://orsimatracstudio.hu/spl/159154/Funkcionalis-szal-toltetu?infinite_page=3

https://orsimatracstudio.hu/spl/901359/Matracvedok?infinite_page=2

Ilyen termékcsalád a Billerbeck kiváló fejlesztése nyomán megalkotott, évek óta piacvezető termékei: a Mediclean papalanok, párnák, matracvédők. A Billerbeck MEDICLEAN paplanok, párnák, matracvédők használatával és betartva azt a néhány szempontot melyeket fent részleteztünk, megteremtheti a nyugodt, pihentető alváshoz szükséges környezetét. Így mindennapjai kipihenten, energikusan indulhatnak.

Azonban ha valakit nem sikerült meggyőznünk a mesterséges microszál használatáról allergia esetén, akkor van lehetőség néhány természetes száltöltetű paplant, párnát használni. Erről következő blogbejegyzésünk fog szólni.

"The Art Of Sleep"- by OrsiMatracstúdió - Bevezetjük az alvás művészetébe.

https://orsimatracstudio.hu/